Lauamängude maailm

Tiivulised

Ma poleks kunagi uskunud, et veel mõne postituse siia teen. Aga näe…piisab ühest uuest lauamängust, mis mulle nii väga meeldib, et tekiks lausa tung kirjutada. Niisiis otsisin oma vana, pea 6 aastat vist juba, Lauamänguri blogi üles ja…

Lauamäng “Tiivulised” on eestikeelne versioon lauamängust ” Wingspan”, mis algselt nägi ilmavalgust 2019 aastal. Nüüd, aastal 2021, on see täiesti emakeelsena meie poelettidel.

Selles lauamängus kehastuvad mängijad ornitoloogideks, linnuhuvilisteks ja kollektsionäärideks, kes soovivad oma looduskaitsealale elama meelitada parimaid linde. Ja oi kui palju on neid värvilise sulestikuga tiivulisi! Lauamäng sisaldab 170 erinevat linnukaarti. Ja need kaardid on fantastiliselt ilusad.

Igal mängijal on enda ees maastikku kujutav mängulaud, mis jagatud kolmeks sektoriks – mets, aas(karjamaa või preeria) ja veekogu. Linnud, mis mängija oma kogusse korjab, hakkavadki elama nendes keskkondades. Näiteks pildil kujutatud punarind-rästas võib elada nii aasal kui metsas, kuid veekogu äärde teda elama asetada ei saa. Küll on aga ka selliseid linde, kes elavadki ainult veekogu ääres, metsas või aasal. Või võivad elada igal pool.

Selleks, et too rästas aga oma platsile meelitada, peab talle süüa pakkuma. Ja selle kaardi järgi sobib talle ussike või mari. Just kaldkriips kahe sümboli vahel näitab, et saab valida kas üks või teine. Mõni teine lind vajab aga kahte erinevat, või lausa kolme, toitu ja see on kaardil märgitud pluss märgiga. Toidumärke on mängus viis erinevat: vili (seemned), näriline, kala, ussike ( selgrootu), mari.

Selleks aga, et omale toidumärke saada, on mängus täringud, mida veeretatakse ülilaheda lindude toidumaja kaasabil. See on lausa nii vinge maja, et osutus minu 10 aastase tütre, kellega koos ma esimesed läbimängimised tegin, lemmikuks osaks lauamängu juures. Kui oli vaja täringuid veeretada, oli ta vabatahtlik ja nautis antud protsessi väga.

Iga linnukaart, mis mängulauale asetatud, annab mängu lõpus punkte. Antud rästas sel kaardil on ühe punkti vääriline ja märgitud sulekesega. Igal linnul on ka oma pesa, neid on neli erinevat, ja kindel munade arv igas pesas. Antud rästal on kausi-kujuline pesa, mis mahutab 4 muna ja mitte rohkem. Munad on mängus olulisel kohal ja vahel on raske leida tasakaalu munade hankimise või toidu saamise vahel.

Pea igal linnul on ka oskused, mis aitavad mängijat kogu mängu jooksul ning nende oskuslik kombineerimine viibki mängus soovitud tulemusteni. Oskused liigituvad kolmeks – valge taustaga ( need aktiveeruvad vaid korra kaardi mänguplatsile asetamisel), roosa taustaga ( aktiveeruvad vaid siis, kui vastasmängija teeb midagi) ja pruuni taustaga ( aktiveeruvad mängija soovil iga kord, kui ta asetab oma käigukuubiku linnuga samasse ritta). Pildil olev rästas lubab tema aktiveerimisel panna mängijal ühe kaardi oma käest tagurpidi selle kaardi alla ning tõmmata maast uus kaart. Nii saab mängija ebavajalikud kaardid käest ära, lisaks annab iga kaart linnukaartide all mängu lõpus punkti.

Mäng koosneb neljast voorust, mille jooksul mängijad kasutavad kordamööda oma käigukuubikuid. Esimese voorus on käike kaheksa, viimases voorus aga viis. Iga vooru lõpus kasutatakse iga mängija üks kuubik punktide märkimiseks. Veel enne mängu algust loositakse 16 vooruülesande seast igale voorule üks, mis on kõigile mängijatele ühised. Ja ülesandeid on erinevaid.

Näiteks pildil olevate ülesannete järgi saab iga mängija esimese vooru lõppedes punkte selle järgi, kui mitu lindu on nad oma mänguplatsile meelitanud ( maksimum 5), teise vooru lõpus aga iga muna eest, mis munetud pessa, mis asub puuõõnsuses. Kolmanda vooru lõpus saavad mängijad punkte iga muna eest, mis asub veelinnu pesas ja neljanda vooru lõpus iga linnu eest, kes elab metsas.

Lisaks neile, saab iga mängija alguses ka boonuskaardi, mida mina nimetan isiklikuks ülesandeks. See on igal mängijal erinev ning arvestatakse punktisumma otsa mängu lõpus. Peale neljandat vooru ongi mäng läbi ja loetakse punkte. Lisaks voorude lõpus saadavatele punktidele ja isikliku ülesande täitmisel laekuvatele punktidele saab punkte ka linnukaartidele märgitud numbrite eest, iga muna eest pesades, iga kaardi eest linnukaartide all ja toidumärkide eest linnukaartide peal. Kuidas neid saada? Eks nüüd tuleb reeglivihikut lugeda, sest kõike ei jõua mina ka üles kirjutada.

Reeglid on lihtsad ning väga hästi lahti seletatud. Minu 10 aastane tütar sai esimesel seletamisel asjast aru, küll tekitas talle probleeme kõikide ülesannete jälgimine ja meeles pidamine. Kuid sellegi poolest naudib ta “Tiivulisi” täiega ning kutsub linde oma kaitsealale nende sulestiku värvikirevuse järgi. Ning ükski pesa ei tohi jääda ilma munata.

“Tiivulised” on ülitore, ilus ja lihtsalt mängitav koguperemäng, millest ka tõsisemad lauamängurid leiavad oma, sest parajat väljakutset esitab korraliku mängumootori ülesehitamine, kui samal ajal tahaks esitatud ülesanded võimalikult edukalt täita.

Kõik lauamänguosad on kvaliteetsed ja ilusad. Lindude munad lausa nii ilusad, et mõni pisem pereliige võib need kommide pähe alla neelata. Olge valvsad!

Mängus on ka meie piiranguteajale sobilikult üksi mängimise võimalus, mis on omamoodi huvitav, ja vähemalt minu jaoks “Automaga” koos mängimine esimene taoline elamus. Aga eks proovige ise. Usun, et isu on tekitatud.

Tulevikku vaadates loodan väga, et eestikeelseks saavad ka mängu kaks laiendit “Euroopa sulelised” ja “Okeaania linnud”.

Kel huvi tekkis saab “Tiivulisi” osta Brain games e-poest.

Lisa kommentaar