Lauamängude maailm

Lost Ruins of Arnak

Kusagil kaugel asustamata saarel avastatakse tõendid iidsest tsivilisatsioonist. Mängijad juhivad ekspeditsioone uurimaks saart, leides kadunud muistiseid ja võideldes koletuslike elukatega.

“Lost Ruins of Arnak” on seikluslik lauamäng kuni neljale mängijale ning võib kesta kuni paar tundi. Mäng püüab kombineerida mängunuppude kaalutud paigutust aruka ressursside haldamisega. Sekka ka kaartidega majandamist.

Iga mängija hallata on kaks “töölist”, keda paigutada mängulaual olevatele aladele, kus toimuvad väljakaevamised. Mängijatel on kasutada ka viite käes olevat kaarti. Kuigi kaarte võib olla rohkemgi, saab kasutada vaid piiratud arvu neist. Ülejäänud ootavad lihtsalt oma korda.

Väljakaevamistelt saab leida erinevaid esemeid (kivitahvlid, odaotsad jne.) ning neid saab omakorda kasutada arenemiseks või erinevate koletistega võitlemiseks. Igal väljakaevamisel ilmub mõni iidne ja hiiglaslik elukas, kellele tuleb tuul alla teha. Kui ise hakkama ei saa, tuleb leppida miinuspunktidega ning anda võimalus kaasmängijale. Koletise teise ilma saatmisega kaasnevad mängu lõpus võidupunktid.

Kes koletistega jännata ei soovi saab tegeleda arenemisega. Arenemise puul on mitmed valikud. Ka sealt on võimalik korjata erinevaid vajalikke esemeid ning veelgi vajalikemaid võidupunkte. Minu esimeses mängus tundus arenemine nii ahvatlev, et suunasin oma põhijõu sinna, kuid see ei viinud soovitud tulemuseni. Taipasin, et teha tuleb seda ja teist – teha tuleb kõike.

Õnneks on mängijal käike igas voorus piiramatult, tuleb oma vooru lõpetamiseks öelda vaid “pass” või “lõpetan”. Muidugi tuleb käike teha kordamööda. Aga lõpuks saavad ressursid otsa ning tuleb uue vooruga alustada.

Veel üheks võimalikuks käiguks on ostmine. Osta saab kaarte, mida on kahte sorti – “esemed” ja “muistised”. Kui ostetud esemed lähevad iga mängija kasutamata kaartide viimaseks kaardiks siis muistiseid saab kasutada kohe ostu järgselt. Reeglina annavad kaardid ressursse, aga mõnikord ka võimalust minna väljakaevamistele, kuigi sinu kaks “töölist” on juba hõivatud.

Osav olles on kaartidega võimalik “ehitada” käsi, kus iga järgnev kaart toetab eelmist ning tekib masinavärk. Seda püüab rivist välja lüüa juba kasutatud kaartide segamine ning kaardipaki taha asetamine, misjärel uues voorus võetakse paki pealt viis uut kaarti.

Mäng kestab 5 vooru. Siis lüüakse punktid kokku ning võidab ikka suurema skooriga mängija.

“Lost Ruins of Arnak” on ilusate komponentidega ja paljude tegevustega seikluslik lauamäng. Võib olla, et isegi liiga paljudega. See on minu jaoks nagu “Agricola”, kus sa saad nii palju teha, aga sul on nii vähe võimalusi selleks. Tahaks nagu kõike teha, aga ei saa.

Et kõik sujuks on vaja valmis mõelda tegevuste järjekord, kuid siis tuleb teine mängija, võtab ära ainsad veel järel olevad kompassid ning läinud su võimalus ongi. Muidugi, paljudes mängudes on nii, kuid siin on see kuidagi eriti häiriv. Olles välja mõelnud pika tegevuste jada, lõhutakse sinu suurplaan kildudeks ja tuleb leida alternatiive.

Üldiselt mulle “Lost Ruins of Arnak” meeldis. Ei midagi kontimurdvat. Usun, et mängijad, kes varem mänginud “Catani” või “Ticket to Ride” võiks seda lauamängu paari läbimängu järel nautoda küll.

Lisa kommentaar